Dana 15.06.2021. godine u prostorijama hotela Hilton održana je panel diskusija o poslednjim izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, u organizaciji NSTLAW u saradnji sa CANSEE – Kanadsko – srpskim poslovnim udruženjem.

Panel diskusija je otvorena nakon uvodne reči Nj. E. gdina. Džajlsa Normana, ambasadora Kanade, koji je posebno istakao da je Srbija postala jedno od najinteresantnijih tržišta rudarstva u Evropi, te da izmene Zakona predstavljaju pozitivan korak napred.

Nenad Stanković, osnivač i stariji partner u Advokatskoj kancelariji „Stanković i partneri“ (NTSLAW) je bio moderator panel diskusije, a u diskusiji su učestvovali panelisti: Nj. E. gdin. Džajls Norman – Kanadski ambasador, gđa. Mirjana Dončić–Beaton, CANSEE – Kanadsko – srpsko poslovno udruženje, gđa. Dragana Jelisavac Erdeljan, Ministarstvo rudarstva i energetike, gdin. Nenad Rakić, Balkan Gold, gdin. Dušan Simić, Jantar grupa, gđa. Marijanti Babić, Rio Sava Exploration. Pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i panelista, predstavnici kompanija Rio Tinto, Zijin Mining, Dundee Precious Metals, Balkan Gold, Adria Minerals, Mundoro Capital i ostali su uzeli aktivno učešće u diskusiji.

Vlada Republike Srbije je ukazala na glavne izmene zakona, te nove mogućnosti za investitore u ovoj oblasti. Dragana Jelisavac Erdeljan rekla je da očekuje da će izmene dovesti do modernizacije u oblasti rudarstva, te da je cilj novog Zakona da se otklone nedostaci koji su uočeni u praksi prilikom primene starog zakona.

U pogledu nove mogućnosti da investitor i Republika Srbija zaključe investicioni sporazum, Marijanti Babić istakla je da je takva mogućnost postojala i ranije, ali u drugačijem formatu, kao i da je investicioni sporazum institut koji dugi niz godina postoji u  Australiji, Portugaliji, Rumuniji, Grčkoj.  Takvi sporazumi će biti detaljnije regulisani i podzakonskim aktima koji će biti doneti u skorijem vremenskom periodu. Marijanti Babić je takođe istakla da smatra da je novina u pogledu predviđanja bankarskih i korporativnih garancija u Zakonu značajna i da deluje povoljno i podsticajno za investitore.

Najnovijim izmenama Zakona predviđeno je i uvođenje e-rudarstva. Ova novina će pojednostaviti procedure i doprineti efikasnosti, prema rečima Dragane Jelisavac Erdeljan.

Dušan Simić je istakao da izmene Zakona kojim se uvodi klasifikacija (čvrstih) mineralnih resursa i razvrstavanja rezervi mineralnih sirovina po Panevropskom kodeksu za izveštavanje rezultata istraživanja mineralnih resursa i rezervi („PERC“), su međunarodni standardi koja će smanjiti troškove za učesnike na tržištu i olakšati istraživanje.

Nenad Rakić ukazuje da izmena Zakona koja se odnosi na ovlašćenje inspekcije u delu koji se odnosi na stručni nadzor predstavlja bitnu izmenu. U skladu sa novim Zakonom stručni nadzor ne može da vrši pravno lice koje je nosilac istraživanja.

Zaključak panela je da izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima pružaju mogućnosti za poboljšanje u ovoj sferi, ali da su postojale određene nejasnoće i očekivanja u vezi sa odgovornim razvojem s obzirom na diskusiju u vezi sa ovom temom.

Želeli bismo da izrazimo našu zahvalnost Kanadskoj ambasadi i Nj. E. gdinu. Džajlsu Normanu, ambasadoru Kanade na podršci u realizaciji ovog panela i radujemo se zajedničkoj saradnji na osiguranju najoptimalnijeg pravnog okvira u ovom dinamičnoj sferi.

Dodatno, zahvaljujemo se svim panelistima, gostima  i našem dugogodišnjem partneru CANSEE – Kanadsko – srpskom poslovnom udruženju na aktivnom učešću i doprinosu u realizaciji ove panel – diskusije.

S leva na desno:

Filip Petrović – Trgovinski savetnik, ambasada Kanade, Nj.E. Džajls Norman – ambasador Kanade, Nebojša Grbušić – Veolia Water Solutions & Technologies, Nenad Stanković – NSTLAW, Mirjana Dončić – Beaton – CANSEE